Cum depistăm alunițele cancerigene? Fii atent la semne!
Data publicării: 22.07.2024 / Categorie: Medical, Boli
Nu există persoană fără alunițe. De obicei oamenii au între 1-40 de alunițe pe corp. Alunițele sunt grupări de melanocite sau în termeni mai populari, niște pete maronii, roz sau bej pe piele, ce au margini bine definite. Acestea mai poartă și numele de nevi. În mare parte alunițele sunt inofensive, foarte rar având caracter cancerigen. Foarte important de știut este faptul că numărul mare al alunițelor nu înseamnă că ar trebui să vă îngrijorați.
Când vorbim de alunițe cancerigene ne referim la alunițele care ies în relief și care nu se încadrează în parametrii normali ai unei alunițe. Un posibil semn al elementului cancerigen îl reprezintă apariția unei noi alunițe la vârsta adultă. De altfel, alte semne pot fi modificarea culorii, mărimii și a formei alunițelor existente deja, de aceea este indicat să monitorizați din când în când starea lor.
De ce apar alunițele?
Până la 90% din toate cancerele de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele UV nocive ale soarelui, iar efectele cresc în timp. De fiecare dată când sunteți expus la soare fără protecție solară, riscul de a dezvolta cancer de piele crește.
Un alt factor al apariției alunițelor este genetica. Combinarea genelor poate duce la apariția lor chiar dacă părinții nu au alunițe. Alt factor de risc este reprezentat și de anumite boli - imunosupresie, atunci când imunitatea se modifică.
Caracteristicile alunițelor
-
Apar la naștere, în copilărie sau în perioada adolescenței.
-
Acestea pot apărea oriunde pe corp, inclusiv sub unghii, între degete, sub axile și pe scalp.
-
Forma și culoarea se pot modifica în timp (schimbările hormonale și cele din sarcină pot face ca alunițele să se închidă la culoare și să se mărească).
-
Durata de viață a unei alunițe este de 50 de ani.
Alunițele normale
-
Roz
-
Maro
-
Formă bine definită
Alunițe cancerigene (atipice)
Alunițele cancerigene (atipice) nu au simptome, dacă nu știi cum să le cauți. Prin urmare, pentru a preveni apariția alunițelor periculoase, se recomandă efectuarea unui control anual la un dermatolog. Controlul periodic face ca în cazul diagnosticului de cancer, acesta să fie în faza de debut, când sunt mult mai multe șanse de vindecare. Un mit despre alunițe este acela că dacă te lovești la o aluniță și/sau sângerează automat, va deveni cancerigenă.
Există o regulă gândită internațional pentru urmărirea alunițelor: REGULA ABCDE.
Aceasta se referă la:
-
Asimetria aluniței - Forma asimetrică înseamnă că jumătatea unei alunițe nu se aseamănă cu cealaltă jumătate.
-
B-ul vine de la Border. Fiți atenți la alunițele cu margini neregulate, adâncituri sau excrescențe.
-
C de la Culoare - mai multe culori pe suprafață. Analizați dacă alunițele și-au schimbat culoarea, prezintă mai multe culori sau au o culoare neuniformă.
-
D de la Dimensiune. În general, alunițele rele sunt mai mari de 6 mm.
-
E-ul vine de la Evoluție - o aluniță care se modifică. Este important de știut că pot suferi unele modificări, fără să devină cancerigene (ex: în primele trei luni după expunerea la raze UV sau în sarcină își pot mări sau micșora dimensiunea).
Prin urmare, alunițele cu potențial canceros au următoarele caracteristici:
-
Sunt mai mari de 4-6 mm.
-
Au forme neregulate.
-
Prezintă mai multe nuanțe – în centru maro închis, iar pe margini, maro mai deschis.
-
Sunt de obicei moștenite la naștere.
Vizita la specialist și prevenția
La capitolul prevenție, cea mai importantă este autoexaminarea. Ai nevoie doar de o oglindă în care să te uiți la alunițele de pe corp (din cap până în picioare). Verifică dacă acestea s-au schimbat sau dacă au apărut altele noi.
O altă formă de prevenție este evitarea expunerii la raze UV, începând încă de la naștere și utilizarea protecției solare. Aceasta trebuie aplicată la fiecare două ore sau în cazul îndepărtării de pe piele prin transpirație sau după baie. Utilizarea solarului poate duce la apariția cancerului de piele.
Dacă alunițele prezintă schimbări, atunci este recomandată o vizită de urgență la dermatolog. Medicul dermatolog va recomanda o biopsie, iar în urma examenului histopatologic, va ști dacă este o aluniță normală sau una cancerigenă. În urma acestuia, îți poate sugera intervenția chirurgicală (biopsie/incizie), singura metodă care te poate scăpa de cancerul de piele.
Doar acestea îți pot semnala dacă există posibilitatea să dezvolți cancer de piele, deoarece alunițele cancerigene nu prezintă simptome vizibile.
FotoFinder-ul, de ajutor în prevenția cancerului de piele
FotoFinder este un dispozitiv modern folosit de dermatologi pentru a crea hărți bazate pe imagini ale alunițelor de pe tot corpul.
Aceste imagini sunt stocate într-o bază de date a pacientului și sunt monitorizate și comparate cu imaginile alunițelor realizate la următorul control. Dacă apar modificări de la un control la altul, dermatologul știe pe ce anume să se concentreze mai mult.
Un avantaj al controlului cu acest aparat este că mărește de 10 ori zona de interes, iar medicul poate să analizeze mai bine alunițele suspecte.