Alcoolul și influența asupra organismului

Data publicării: 24.03.2023 / Categorie: Medical

Cum ne afectează alcoolul sistemul imunitar

Sistemul imunitar este afectat încă de la prima înghițitură chiar dacă noi nu simțim acest lucru. În interiorul nostru se produce o sensibilizare a sistemului imunitar, iar infecțiile pot pătrunde mai ușor în organism. Medicina a constatat, de asemenea, că bolile autoimune cum ar fi hepatita și HIV, dar și alte afecțiuni cronice, se vor agrava mult mai mult sub influența alcoolului. Trebuie să ținem cont că sistemul imunitar este singurul lucru constant în materie de protecție împotriva a tot ce ne înconjoară.

Alcoolul influențează sistemul digestiv. Nu este o noutate faptul că alcoolul cauzează inflamații în organism. În această situație putem vorbi despre deteriorarea tractului digestiv în așa fel încât asimilarea nutrienților se degradează. Durează până la 72 de ore ca pereții stomacului să se refacă din cauza acidității provocate de alcool, iar absorbția nutrienților să revină la normal. Aceleași efecte negative se pot regăsi și în cazul intestinului. Esofagul poate fi afectat pe termen lung din cauza consumului regulat de alcool, prin intermediul refluxului gastric. Pe calea aceasta, el nu se va mai manifestă strict după o masă grea, ci constant drept boală gastroesofagiană.

ODwYXPzMg4OkT1IZ5gA8kf6NBKtA_nyzzhb-o5E1MEjmf9uxoWrEsdATZ-a6K0QTlx4Y_b9Gp7arUmAmhaSV8bCUHhRtGD_27Q9ss0s23p71LlrwAFgFA9ma1r8gk1BhFGoQUwnz72knom8OGLdRpbU

Cum sunt influențate glandele exocrine

Ficatul, în calitate de glandă, este cel mai afectat de prezența alcoolului în organism. Rolul principal al acestuia este de procesare a substanțelor și nutrienților. Ficatul traduce prezența alcoolului drept substanță nocivă în organism, iar expunerea pe termen lung duce, cu siguranță, la cicatrizare și inflamații cronice. Pancreasul este și el vizat în această ecuație. Pancreatita este o cunoscută afecțiune provocată în primul rând de consumul alcoolului. Paradoxal, încă de la primul pahar de alcool, corpul se pregătește să între într-un stagiu de deshidratare. Băutura are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că pune multă presiune pe rinichi și vezică, spre deosebire de alte lichide non-alcoolice. Dintre toate, băuturile spirtoase te pot deshidrata cel mai mult, iar un consum constant poate duce la colaps renal.

Reducerea testosteronului la bărbați și a progesteronului la femei, este un fapt studiat medical. Glandele suprarenale pot fi în incapacitate, de aceea există riscul apariției afecțiunii cunoscută sub numele de oboseală suprarenală sau adrenală. Glanda pituitară este afectată în mod direct de către consumul de alcool în exces, din prisma tumorilor și întreruperii funcțiilor de secreție. Glanda tiroidă este și ea afectată de către consumul constant de alcool prin apariția hipertiroidiei. Are un efect toxic asupra celulelor din care este constituită tiroida, motiv pentru care îi încetinește funcțiile și îi reduce densitatea celulară (o micșorează).

Alcoolul poate cauza probleme în reproducere

Consumul excesiv de alcool poate duce la incapacitatea de a menține o erecție sau lipsa lubrifierii feminine. Ciclul menstrual devine neregulat și perioada de ovulație poate fi sistată pe o perioadă nedeterminată. În timpul sarcinii, consumul de alcool este asociat cu nașterea prematură și malformații ale copilului.

 mIKQ55vulz9CiWkrFUF0E49sXuLOJYKkkzUEKIsiv7rXEkpMfnd7NJWkoj1QrZxovZk4kOFlGbGnL5jELdeM3VxYD9gwX7Kh34VzDGLTiOSDBd66rkgVDTN3wBT9kdjfZYeO05BwXYablVvCBPkFdcI

Toleranța la consumul de alcool și dependența

Toleranța crescută la alcool este un efect al consumului excesiv. Persoanele încep să asocieze alcoolul cu deconectarea ca formă de eliberare emoțională, constituindu-se și o formă de dependență psihologică.

Problemele de relaționare devin constante și prezența în mediul social este acompaniată de un comportament nejustificat și nevrotic. De asemenea, depresia, anxietatea și insomnia își fac simțită prezența în viața consumatorului. Deși persoana cunoaște cât este de nociv, aceasta tânjește după efectele alcoolului, fără a reuși să se oprească. 

KariDLncbKlx7mzaf9xIBPx37J3KjWVM5WyiUmhnKulM3eozKFtHgDoYNfNc5Huz2d1vmkBwHL8ZtnR_LMm9eGBBSSsZpWc0uDr1-Fqx6dILhnoJPsFDMyKg3nOycxZymGSh3mBlx--J_WLDUtdHRbE

Dependența de alcool apare în urma consumului excesiv și totodată în urma sevrajelor. În momentul în care trece prea mult timp fără consum, se ajunge la transpirații, grețuri, contracții musculare involuntare și frisoane.

Ultimul stagiu al adicției de alcool este constituit din nevoia de a consuma alcool mai mult decât dorința de a o face. Atât mintea cât și corpul o cere, ca și cum persoana este trecută pe modul observator și nu mai are nicio formă de control. Probleme cronice sunt la ordinea zilei din cauza abuzului printre care demență, probleme cerebrale și cardiovasculare.

 

Modalități de a renunța la alcool

În funcție de stadiul în care se regăsește consumatorul, există soluții pentru vindecare. Omul consumă uneori alcool pentru distracție sau pentru a se conecta mai ușor cu cei din jurul lui și îi permite să se manifeste într-un mod diferit, relaxat, spre deosebire de cum s-ar manifesta în mod normal. În acest caz, alcoolul este un tip de mecanism împotriva anxietății, care din păcate chiar cauzează anxietate.

Gândește-te la ceea ce e important pentru tine. Deși nu este o terapie sau nu face parte dintr-un sistem psihologic, faptul că putem face un pas în spate și să ne uităm la acțiunile noastre în timp ce încetăm să ne identificăm cu emoțiile cauzate de adicție, este un lucru benefic. Putem să ne observăm emoțiile și să le simțim, le putem preveni și dezvolta o formă de control pentru a evita consumul alcoolului. Dacă ai ajuns să realizezi faptul că îți face rău consumul de alcool, nu îți aduce niciun atribut pozitiv și, mai mult de atât, nu este altceva decât o iluzie și o amânare a problemelor.

Aderă la un grup pentru sprijin. Acest lucru se referă la un grup de suport pentru cei care trec prin experiențe similare, la baza fiind tot o adicție. Terapia aceasta se bazează pe un tip de întrajutorare comună a persoanelor din grup, unde fiecare își oferă sprijinul reciproc. 

Ajutorul specializat individual. Este reprezentat de specialiști în domeniu care se ocupă cu practici sau metode ce țin de adicție. Persoana poate deprinde abilități de a face față comportamentelor compulsive cu privire la alcool, tipului de personalitate adictivă, forme de tratament. Specialistul poate fi chiar medicul de familie, care să prescrie o anumită medicație sau a medicul psiholog specializat în Terapia Cognitiv Comportamentală.  

Atribuirea unei practici constante. Prin practică ne referim la sport, Yoga și alte activități care pot distrage și direcționa către un stil de viață sănătos. Acest lucru nu funcționează în momentul în care există un stadiu avansat de adicție. Cel care trece prin sevraje, tulburări de comportament, stări mentale degenerative, anxietate subită și multe alte efecte secundare,  nu se poate concentra pe o practică constantă. 



Remus Marcu
Remus Marcu

Pasionat de medicină și psihologie, practicant de calistenice și Pranayama, calificat în nutriție sportivă și fitness. Un text din lumea veche descria conceptul de îndatorire pe care omul și-l asumă involuntar la naștere. El semnează pentru asta și nu semnează, în același timp, din momentul în care este condamnat la viață. Avem îndatoriri față de familie, față de societate și nu în ultimul rând, față de trupul nostru. Pe această cale vreau să le stăpânesc setea celor ce caută și doresc să se informeze despre maladiile de care suferă sau pe care aceștia doresc să le prevină.

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!