Activități care te fac fericit. Cum să scapi de depresie, boala secolului

Data publicării: 11.01.2023 / Categorie: Medical

Depresia, cea mai întâlnită afecțiune psihică, este intitulată de specialiști „boala secolului”, afectând la nivel mondial peste 350 de milioane de persoane, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2020. Anual, peste 800.000 de sinucideri au loc pe fondul depresiei.

Printre simptomele acestei boli se numără: tristețe permanentă, senzația continuă de anxietate, energie redusă, stimă de sine scăzută și multe altele. Dacă și tu manifești des aceste simptome și tristețea te macină, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol vei afla cum să scapi de stările depresive, care sunt cele mai benefice activități pentru mintea ta și ce obiceiuri te vor face mai fericit.

1M_TWxiQ8cT6Wuuo-CDUrmLOZssC-wpDN7RMT3XRZs0m5Ma2W_NDI3UE7pcav_xKeQsSRIKEMWxb-Zv82Hh6jXJWEmAO6lKLmXk52raHuNAngAuraPFOS9tXJx2j_lVEYIXEJjOad47c

Ce este depresia și cum se instalează aceasta?

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul „depresie” reprezintă o stare sufletească (patologică) de tristețe (asociată cu neliniște), însă din punct de vedere medical, termenul este unul mult mai complex și afectează întreaga funcționare normală a organismului.

Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă marcată de cel puțin două săptămâni la rând cu o dispoziție redusă în comparație cu marea majoritate a situațiilor care afectează viața profesională sau personală. Potrivit OMS, la nivel mondial se estimează că 5% din adulți suferă de această tulburare care influențează în mod negativ calitatea vieții, imaginea de sine și, în cazurile grave, poate duce chiar la suicid.

A face față depresiei poate reprezenta o luptă anevoioasă cu tine însuți, deoarece motivația și energia sunt la cote foarte scăzute. Cel mai adesea, pacientul nu poate să își dea seama că suferă de depresie, ci doar susține că se simte rău. Abia în urma unui consult medical se poate afla dacă simptomele resimțite au acoperire clinică sau adevărata cauză a acestora este depresia.

Această afecțiune psihică se instalează destul de ușor în secolul vitezei, unde există foarte mulți factori favorizanți ai stării de tristețe. Stresul cotidian și rigorile unei societăți bazate pe consum contribuie la instalarea bolii. Totuși, în afara cauzelor sociale există și alte cauze care ne declanșează depresia, cum ar fi factorii psihologici, genetici, perturbările biochimice la nivelul creierului sau chiar anumite medicamente. În aproape un sfert din cazuri, primul episod se produce ca reacție la un eveniment negativ din viață.

Efectele depresiei asupra psihicului

Depresia afectează atât modul în care te simți și comporți, dar și modul în care gândești și poate duce la o varietate de probleme fizice și emoționale. De regulă, cei afectați au dificultăți în a face activități normale de zi cu zi sau chiar simt că viața nu merită trăită.

De asemenea, conform WebMD.com, depresia poate aduce modificări fizice ale creierului, existând dovezi că mai multe părți ale acestuia se micșorează la persoanele depresive. Concret, unele zone pierd din volumul materiei cenușii (GMV), un țesut ce conține multe celule cerebrale, iar când acest lucru se întâmplă apar probleme precum: pierderi de memorie, lipsa motivației, probleme în gândire, insomnii sau anxietate.

Oamenii de știință susțin că sunt afectate zone din creier precum hipocampul – partea responsabilă cu învățarea și memoria, sau cortexul prefrontal – zona care joacă un rol esențial în gândire și planificarea acțiunilor în conformitate cu obiectivele interne.

O altă problemă aflată în strânsă legătură cu depresia ar fi inflamația creierului. Deși experții nu pot spune cu siguranță care dintre cele două afecțiuni apare prima, s-a constatat că persoanele care au trecut printr-un episod depresiv major au un nivel ridicat al proteinelor translocatoare, substanțe chimice responsabile pentru inflamația creierului.

Inflamația necontrolată a creierului poate răni sau ucide celulele cerebrale, împiedica apariția unor noi celule și poate duce la probleme de gândire sau îmbătrânirea prematură a creierului.

Din fericire, nu există dovezi științifice că această schimbări sunt permanente. Chiar dacă sunt necesare mai multe cercetări, există speranța că tratamentele actuale și medicina modernă ar putea fi de folos în parcursul de inversare sau alungare a acestor modificări cerebrale.

Activități care te fac fericit

Cele mai cunoscute metode de tratament al depresiei sunt antidepresivele prescrise de medicul psihiatru și psihoterapia sau consilierea psihologică, însă există o serie de tratamente alternative care ajută la tratarea simptomelor. Printre acestea se numără și activitățile ce cresc nivelurile celor patru hormoni ai fericirii – serotonină, dopamină, oxitocină și endorfine.

Pentru a învinge stările de tristețe vă oferim o listă cu cu cele mai benefice obiceiuri și activități pentru o minte sănătoasă și o stare de spirit mai bună. 

  • Petrecerea timpului în aer liber – Conform mai multor studii științifice, expunerea la lumina naturală a soarelui poate stimula creșterea secreției de serotonină și de endorfine.
  • Râsul – Printre cele mai bune activități care pot stimula creșterea cantității de hormoni ai fericirii se numără râsul alături de o persoană dragă sau vizionarea oricărui material ce vă poate face să zâmbiți.
  • Mișcarea – Pe lângă beneficiile aduse sănătății fizice, sportul realizat în mod regulat contribuie la eliberarea de endorfine și crește nivelul serotoninei.
  • Relaxarea – Activitățile care vă relaxează sunt cea mai bună metodă pentru a reduce stresul și a diminua simptomele resimțite de persoanele depresive. Vă recomandăm să practicați meditația, care contribuie la gestionarea gândurilor negative sau masajul care ajută la relaxarea fizică și mentală.
  • Somnul – Somnul calitativ și în cantitățile recomandate (7-9 ore) are efecte nemaipomenite asupra stării fizice și afective. Încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi și evitați cafeina și alcoolul înainte de culcare.
  • Alimentația sănătoasă – O masă copioasă și sănătoasă este una dintre cele mai eficiente metode de a vă înveseli, iar dacă este luată alături de o persoană dragă nivelul de oxitocină crește semnificativ, la fel ca și dopamina sau serotonina.
  • Cititul – Pe lângă beneficiile aduse intelectului, cititul poate dezvolta imaginația și vă poate face să călătoriți imaginar în interiorul unei cărți, astfel deconectându-vă de la problemele zilnice.
  • Îmbrățișările – Oxitocina este substanța chimică din corpul nostru cu efect puternic în reducerea stresului și se eliberează cu precădere în timpul îmbrățișărilor. Acest hormon este secretat când oamenii își țin în brațe partenerul, copilul sau chiar un animal de companie.
  • Gândirea pozitivă – Proiectarea unui viitor luminos ajută să vă curățați mintea și să aveți o stare de spirit mai bună. Chiar dacă nu veți putea să vă opriți din gânditul excesiv, încercați cel puțin să vă umpleți mintea cu gânduri pozitive.

 

În încheiere, menționăm că recomandările prezentate mai sus vă vor ajuta în lupta cu depresia sau în alungarea stărilor de tristețe, însă pentru a trata această boală încurajăm persoanele care prezintă simptome să consulte un medic specialist. De regulă, cazurile grave se tratează prin medicamentație antidepresivă care înlătură inhibiția, îmbunătățește dispoziția, crește disponibilitatea neurotransmițătorilor cerebrali sau ajută ca aceștia să fie utilizați mai eficient.

Stefan Ilie
Stefan Ilie

Sunt Ștefan Ilie, proaspăt absolvent al Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale şi Psihologie, specializarea Jurnalism, în cadrul Universității din Pitești. Sunt un jurnalist cu puțină experiență în domeniu, însă am reușit să redactez articole notabile și interviuri cu persoane importante din județul Argeș și nu numai. Citatul după care mă ghidez în viață este „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, iar colaborarea cu platforma MedAtlas a venit în dorința de a îi ajuta pe ceilalți, folosindu-mă de pasiunea mea pentru scris. 

Abonează-te la newsletter și evenimente

Fii la curent cu noutățile Platformei MedAtlas!